»

East Norfolk Sixth Form

East Norfolk Sixth Form

education

Reception redesign

Chaplin Farrant were engaged by East Norfolk Sixth Form College to create a new entrance area as part of the College's10 year Estates Masterplan.

The College has been extended a number of times and the new entrance at the centre of the campus is designed to create an obvious, attractice and distinctive central entrance to the College.  It creates a strong visual presence on the approach to the building and a focal point internally that enables better movement of students and visitors throughout the campus as well as improving wheelchair access around the college as a whole.

The area created provides a reception, study pods and meeting huns for the students and staff to enjoy.

Lowestoft College

Lowestoft College

education

Tower block refurbishment

This scheme is part of Lowestoft College's ongoing building improvements and maintenance programme and aims to dramatically improve the public face of the College.

The main tower block was 90% glass and expensive to run.  The recladding solution extends the lifespace of the tower, reduces energy costs, creates a thermally efficient building, reduces solar glare and creates a pleasant teaching space.  Furthermore, the reclad tower dramatically improves the public face of the College.

The building now achieves BREEAM rating 'very good', while internally the block has been refurbished.

Elsewhere on campus, internal upgrades will be completed and a new entrance to the College will also be added.


St Mary’s Catholic Primary

St Mary’s Catholic Primary

education

Swanage

St Mary’s School opened its door for the start of term. allowing 168 puplis to relocate from a cramped town centre site. The new spacious education facilities include a large sports field and play area.

CFW architects have designed the new building to sit comfortably on the site in an area of Oustanding Natural Beauty on the edge of Swanage.

The new structure has a curved green sedum roof, locally source stone and render walls and a zinc clad hall.

The building's energy use is kept to a minimum with a highly insulated envelope, efficient services and a large area of photo voltaic cells.

The pupils enjoy light and airy teaching facilities with clear storey glazing and direct access to covered external classroom areas with the playing fields beyond.
 

Birtwick Park

Birtwick Park

education

Special Educational Needs Training Centre

This project consisted of two main elements, firstly refurbishing the main house and stable block, and secondly the construction of a new single story learning centre to the rear of the site.

The main house was converted into residential accommodation with five additional ensuite bathrooms, while the stable block required a replacement wing to be built to match the style of the remainder of the block.

The new learning centre contains four teaching rooms, meeting and training areas, administration areas and a reception, which meets the requirements for Special Education Services.

Langley School

Langley School

education

Performance Hall and Cafe

The brief for Langley School was to design a new teaching and performance building within the historic school grounds.

The new facility provides the school with much needed additional teaching facilities, together with a generous performance hall and cafe where students, teachers and parents can come together.

The structure is designed to not distract from the buildings of historic value that surround it and it grows in contemporary boldness as it stretches  from the delicate glazed foyer to the vibrant main hall.

The building will be future proofed by encompassing renewable heating and lighting options, air tightness, off site construction methods and waste recycling storage.

Education

education
$('.group').eq(0).addClass('group_first');